top of page

ROZHOVOR: Jirka Rošťák Jiroušek

Aktualizováno: 15. 2. 2022

Jirka je rozhodně jedním z nejvíce sportovně aktivních běžců v Kraslicích a v Karlovarském kraji patří mezi špičky v ultra bězích!

Rok 2021 se nemusel zdát jako úspěšný, ale i beztak tam jedno TOP nej bylo! Více se dočtete v našem rozhovoru s Rošťákem!

Jirko, prozraď nám, jak jsi se vlastně dostal k běhání?

V květnu 2017 jsem si potřeboval vyčistit hlavu, tak jsem zkusil vyběhnout, a nějak mě to začalo bavit :) . Je to super odstraňovač stresu.

Teď mě tak napadlo, proč ti vlastně říkají Rošťák?

Tak ono to má dva základy, kamarádi z mé tehdejší jednotky mi tak začali říkat, páč jsem nechyběl u žádné vylomeniny a k tomu jsem hubený tak, že bych dle jednoho nekorektního vtipu propadl roštem :D . Ale mě se to dost líbilo a celkem mě to vystihuje :D

Proč běháš ultramaratony?

Protože je to neskutečná zábava, je to takové malé dobrodružství, víš, když běžíš desítku, půlku, tak jde spíš jen o to, za kolik jí poběžíš, u ultra je to i souboj o to, zda to vůbec dáš a pak v jakém pořadí. A protože miluju hory, tak většina těch mých ultra je po horách, tak ještě k tomu se člověk pokochá a pozná kus světa za jeden závod :D .


Jak se připravuješ na hlavní cíle sezóny. Má trénink nějaká specifika?

Připravuji se během, cvičím a tak. Specifika jsou u mě asi nastoupané metry a taky to, že zařazujeme tréninky v noci, protože plno závodů startuje v noci, či přes noc trvají.

Jakou roli v tréninku hraje psychická příprava? Věnuješ se jí?

Podstatnou, ty dlouhé závody jsou hlavně o hlavě, ale ne, moc se jí popravdě nevěnuji. Hlava mě ještě nikde nenechala, to jen kotníky a ostatní klouby po pádech odmítali spolupracovat.

V KOME víme, že patříš do aktivních záloh Armády ČR. Jakou máš šarži, jak dlouho jsi aktivním členem a co tě na tom baví?

Letos v listopadu to už bude panečku 15 let, si právě uvědomuju jak jsem starej :D. Hodností jsem rotmistr a co mě na tom baví? Tahle není o zábavě, ale o splnění nějakých občanských povinností ale dalo mi to plno přátel pro které bych dal ruku do ohně a oni pro mě.

Přemýšlel jsi někdy o práci profesionálního vojáka?

To víš že přemýšlel, ale v době kdy jsem byl pro ní rozhodnut, byl nábor uzavřen několik let a pak jsem začal dělat práci, která mě baví a naplňuje, takže o ní neuvažuji. A taky už jsem na to starej :D .

Trochu jsme odbočili. Vrátíme se tedy k běhu.

Popiš nám tvůj předzávodní den, tedy co děláš, kontroluješ vybavení a nebo jestli si načítáš trať s výškovým profilem a zkoumáš výsledky z předešlých let?

Tak můj předzávodní den je většinou hektický :D ač si pokaždé říkám, že to udělám jinak, líp, tak ne, většinou všechno honím. První co dělám je, že se rozběhám a kvalitně se protáhnu, je to věc co mi moc nejde, ale před závodem se tomu fakt věnuju. Pak přichází zábavnější část, nabít hodinky doplna a nahrát tam trasu. A kontrola vybavení, takže ze zvyku z armády mám napsané v bloku co všechno musí ve vestě být, bohužel to nikdy není stejné, liší se to délkou závodu, ročním obdobím, povinnou výbavou a tek. Takže všechno vybalím, zkontroluji, zkontroluji baterky a znovu zabalím. Připravím si batoh s převlečením do cíle a oblečení, v čem poběžím. Pak se věnuji načítání trati a převýšení, ono je to dobré, aby člověk věděl jak rozložit síly, ale v průběhu závodu se na plno těch věcí beztak zapomene :D . Na výsledky z loňska nekoukám, ty trasy nikdy nejsou stejné, dost se liší rok od roku, jako se liší počasí, které při hodně dlouhých závodech umí dost potrápit a dát tělu zabrat.


Jak regeneruješ?

Hele, miluju saunu, bouldering ( ač jsem na něj levej :D) a nejčastěji regeneruju v kopcích, vezmu batoh, dojdu na nějakej kopec s výhledem, kecnu si na pr.... , udělám si kafe a koukám na kopce.


Jaké jsou tvé TOP výsledky kterých si vážíš?

Vážím si všech umístění, které jsem dal, ale na co jsem hodně hrdej je 3 místo v celém seriálu na tratích HALF Horské výzvy 2019 a loni se povedlo 3 místo na BK12, což je dvanáctihodinovka na jednom kopci. Popravdě 3 místo bylo kvůli pádu v 9 hodině, takže by to možná dopadlo lépe. A pak loňská B7 ( Beskydská sedmička ) kde jsem sice skončil 47 asi z 2500, ale byl jsem o víc jak dvě hodiny rychlejší než předešlý rok.


Poslední otázka: jaký závod nebo výzvu by jsi rád pokořil a proč?

Jé, těch bude :D . Letos bych toho chtěl stihnout hodně. Tak, chtěl bych dát PVLH, což jsou prominentní vrcholy lužických hor, tj. 16 kopců v Lužických horách pod 24 hodin. Trasa mi vychází +/- 106 km, bude to bez supportu, tak jsem zvědav. Rád bych si zopakoval loňský neúspěšný Everesting, ale v rámci jednoho závodu, co se poběží v listopadu. Jsem zapsaný na ultramaraton zapomenuté hory, kde jsem si loni pádem oddělal koleno na měsíc :D A asi se vrátím na B7 a zkusím to posunout zase o kus dál. Pak je v plánu návrat na BK12, který jsem si hodně užil a přemýšlím, že pokud bude horská výzva, tak bych zkusil odběhat celý seriál, ale na těch nejdelších trasách.

OTÁZKA / ODPOVĚĎ:

OBLÍBENÉ JÍDLO: Pořádnej burger a hranolky :D

ZIMA / LÉTO: Jednoznačně zima

AUTEM / PĚŠKY: pěšky

KNEDLÍKY / TĚSTOVINY: Knedlíky

SILNICE / TERÉN: Terén

PRAVÁ / LEVÁ: pravá :D

193 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page