top of page

Rozhovor: KAREL DUŠEK, nejen o přípravě k druhé polovině této sezony!

Aktualizováno: 22. 1. 2023

Karel Dušek, netřeba představovat zasvěceným, kteří se zajímají především o terénní triatlon v Čechách nebo o celou XTERRA sérii!

Karel patří mezi profesionální terénní triatlonisty na světové úrovni!

Jeho aktuální příčka v hodnocení XTERRA je 36. místo s tendencí neustálého postupu k předním příčkám.

Na Káju jsme si připravili pár otázek, aby jsme Vám přiblížili, jak se mu aktuálně daří a co plánuje!

V neposlední řadě bychom rádi poděkovali sponzorům, kteří nejen Káju ale i náš KOME KLUB podporují!

  • KILPI

  • INKOSPOR

  • BORN TO SWIM

  • SPORT PAUDERA

  • KARLOVARSKÝ KRAJ

  • MĚSTO KRASLICE

DĚKUJEME!

JAK SE TI DAŘÍ SKLOUBENÍ PRÁCE A TRÉNINKU?

S trenérem to ,,lepíme" jak se dá. Už to není jako roky před tím, než jsem nastoupil do práce, to mi trenér zaslal týdenní plán a podle toho jsem jel celý týden. Teď to řešíme operativně ze dne na den. Už to není ideální příprava, časování tréninku, regenerace, objem, ale s tím jsem počítal. Zatím si výkon tak nějak držím. Uvidíme, jak dlouho to vydrží.


PŘI RANNÍM TRÉNINKU TO MUSÍ BÝT CELKEM NA MORÁL, PŘECE JEN VSTÁT A JÍT TRÉNOVAT, TO ZVLÁDÁ MÁLO KDO.

V tom mám trochu výhodu oproti ostatním. I když nemusím vstávat a mám volno, budím se kolem páté. Práci máme od osmi, takže vstávám ve 4:00 a na trénink vyrážím kolem 4:45, abych něco odpracoval. Teď v létě to jde, je poměrně světlo i přijatelná teplota. Ale musím přiznat, že občas se trochu přemlouvám.



CO TĚ AKTUÁLNĚ NABÍJÍ MOTIVACÍ DO TRÉNOVÁNÍ A ZÁVODŮ?

Chci si udržet kondici a být konkurence schopný. Nemám vytyčený konkrétní cíl. Dá se říct, že posledních 4-5 let jsem se věnoval kromě školy jen sportu, takže najednou přestat nejde. Vytvořil jsem si za tu dobu závislost něco dělat. Pokud nic nedělám, nedělá to dobře tělu ani hlavě.



TAKŽE TRÉNINKY BY MĚLY BÝT VE VŠECH OHLEDECH S DOBRÝMI VÝSLEDKY! KAM SE AKTUÁLNĚ CHYSTÁŠ NA ZÁVOD?

V současné době to s trenérem směřujeme na Mistrovství Evropy Xterra v Prachaticích. Teď o víkendu 6. 8. pojedu domácího KIWI muže na Rolavě, beru to jako kvalitní přípravu na příští víkend.



XTERRA PRACHATICE JSOU LETOS TROŠKU JINÉ, MĚNÍ SE START ZÁVODU A TÍM PÁDEM I ZAČÁTEK A PODSTATNÁ ČÁST CYKLISTIKY. TĚŠÍŠ SE? POPŘÍPADĚ S JAKÝM VÝHLEDEM JDEŠ DO ZÁVODU?

Těším se určitě, jinak bych tam nejezdil. Ano, trať je jiná než v minulých letech. Už jsem si ji projížděl s organizátorem závodu. Trochu mě mrzí, že změna neproběhla dříve, když jsem byl ještě v plném tréninku. Profil nové trati je opravdu náročný s dlouhými a těžkými kopci. Tohle mi vždycky sedělo, uvidíme, jak se budu cítit teď. Do závodu jdu jako vždy, chci tam nechat všechno a být spokojený s výkonem.


BUDEME DRŽET PĚSTI DO PRACHATIC. NICMÉNĚ, KDE TĚ JEŠTĚ BUDEME MOCI POTKAT?

Děkuji. Týden po Prachaticích jsem chtěl jet ještě na Xterru do Německa, tam bohužel nepojedu kvůli pracovním povinnostem. Dále bych chtěl určitě jet domácí City triathlon. Mezi Prachaticemi a City triathlonem je ještě několik závodů, kde bych rád startoval, ale to budeme řešit operativně.



TEĎ ODBOČÍME, VÍM, ŽE JSI VÁŠNIVÝ KUCHAŘ, NABÍZÍ SE OTÁZKA, ZDA VAŘÍŠ PRO CELOU RODINU, NEBO JEN PRO SEBE?

Převážně jen pro sebe, ale nechci, aby to znělo sobecky :D . Když se ale o víkendu sejdeme všichni, rád uvařím i pro ostatní. Pro jednotlivé členy rodiny pak peču narozeninové dorty, to mě baví.


JAKÉ JE TVÉ OBLÍBENÉ JÍDLO?

V tréninku mám rád rizoto buď s červenou řepou nebo dýňové. Když jsem mimo trénink, tak svíčková a pečená kachna.


JAK ČASTO, JESTLI VŮBEC, PIJEŠ ALKOHOL V ZÁVODNÍ SEZÓNĚ, NĚKTEŘÍ SPORTOVCI SI HO NEODEPŘOU A POPÍJEJÍ RELATIVNĚ ČASTO, JAK NA TOM JSI TY?

Alkohol nepiju, tvrdý vůbec a pivo jednou za čas.


JAK VYUŽÍVÁŠ VOLNÝ ČAS, POKUD MÁŠ REGENERAČNÍ DNY?

Volné a regenerační dny teď trávím převážně v práci. Pokud ale zrovna vyjde volný den na den, kdy nemám směnu, tak je plán následující: Dobrá snídaně, masáž, strečink, dobrý oběd, odpoledne zajdu na dort nebo zmrzlinu a na večer dobrá večeře. Asi je z toho patrné, že rád jím :D Když je slušné počasí rád zajdu na ryby.


CO BY JSI DĚLAL ZA SPORT, POKUD BY JSI NEDĚLAL TRIATLON? PŘEMÝŠLEL JSI O TOM NĚKDY?

Než jsem začal s triatlonem závodně jsem plaval, takže jsem zkusil už i něco jiného. Triatlon mě ale teď kompletně naplňuje. Není to jen o těch třech disciplínách. Přes zimu zapojuji běžky, posilovnu. Když jste třeba zraněný a nemůžete běhat, jdete na kolo nebo plavat. Pro mě je to ideální sport.


MÁŠ V PLÁNU SE STÁT TRENÉREM, NĚKDY V BUDOUCNU?

Zatím jsem nad tím úplně nepřemýšlel. Poslední rok jsem řešil aktuální pracovní místo. Ale určitě, pokud by měl někdo zájem a měl k tréninku odpovědný přístup, rád bych předal zkušenosti, které jsem posbíral a stále sbírám. Myslím si ale, že na pozici trenéra mám ještě chvíli čas.



CO BY JSI VZKÁZAL OSTATNÍM, KTEŘÍ TĚ SLEDUJÍ, FANDÍ A NEBO JSI PRO NĚ VZOREM?

Pokud takoví jsou :D vzkazuji jim: sportujete a závoďte pro radost a bez stresu. A mé motto: Nic není zadarmo.


Děkujeme za rozhovor!



Děkujeme za podporu: Karlovarský Kraj, KILPI, BORN TO SWIM, Město Kraslice.

220 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page