top of page

Rozhovor: Jakub Merle - předseda KOME KLUB KRASLICE

Po sérii úspěšných rozhovorů, které sklidily ohlas, si dovolujeme představit předsedu oddílu KOME KLUB KRASLICE, Jakuba Merle.


Jak to všechno začalo?

Ahoj... Začalo to v roce 2017. To jsme si s tchánem Jardou Kohoutem řekli, že by se dalo něco udělat, tedy založit nějaký oddíl nebo spolek, který by mohl do budoucna růst a rozvíjet se v opravdu dobrý a silný klub / oddíl / spolek. Takže jsme dlouho nelenili a řekli si, JDEME NA TO...
Název byl hlavní problém, měl být výstižný a lehce zapamatovatelný.

Co tedy znamená KOME? Zbytek asi každý chápe.

KOME... V jednoduchosti je krása a tak jsem spojil začáteční dvě písmena příjmení KOhout / MErle. Tuhle zkratku jsme používali v jedné práci, kde jsem pracoval... Vždy nám spojili první dvě písmena z jména a příjmení. Já byl tedy JAME, ale to se pro klub příliš nehodí :D ... Tedy KOME!


Jak jste dostali nový klub do podvědomí ostatní?

Úplně lehký to nebylo! Pořád jsem přemýšlel, jak se dostat mezi lidi, aby byl zájem být KOMÁKEM...
Jarda Kohout mi tedy řekl, že musím jezdit závody a pokusit se být co nejlepší. Poslechl jsem ho a během jednoho roku objel snad 45 závodů kde jsem se snažil uspět.
Výsledek byl takový, že jsme se dostali do podvědomí sportovců nejen v kraji ale i v Čechách a dokonce i v Německu.

Sport ti tedy není cizí, jak chápeme....

Ne, to rozhodně ne! Od věku asi pěti let jsem se aktivně věnoval sportu.

Jakému odvětví? byl to vždy triatlon?

Rozhodně ne, já ani nevěděl co triatlon je, když jsem se začal hýbat...
Začátkem byl tanec, latisko-americký a standard. Dále kvůli vrozené skolióze páteře bylo závodní plavání (plaval jsem primárně prsa 200m a časem přešel na 400 a 1500 kraul). V podstatě dodnes neustále sám sebe trénuji tak, jak mě vycepoval můj trenér Petr Thiel z Ústí nad Labem, pro mě dodnes veliký vzor!
Poté jsem mladickou nerozvážností přešel k modernímu pětiboji... Chtěl jsem dělat triatlon ale nějakou šikovnou náhodou jsem zabloudil do tohoto sportu. To mi přineslo reprezentační hostování a účast na ME, MS a v závodech Olympijských nadějí. Tady jsem okusil, jak vypadá sport profesionála... Byla to teda pěkná dřina, denně až 6 hodin tréninku a neustálý tlak na výkon.

To je tedy pěkná sportovní historie, proč jsi nechal dobře rozjeté sportovní kariéry?

On je každý vrcholový sport mládeže především o financích. Pokud se ale finance nedostanou přímo ke sportovci na jeho osobní rozvoj, je pak těžké tohle mít v hlavě a chtít se posouvat! Prostě se mi hnusilo to prostředí klubu, ve kterém jsem moderní pětiboj dělal!

Proč jsi nepřestoupil do jiného, byl jsi přece v reprezentaci a možnosti byly, nebo ne?

Možnost byla jít do DUKLA PRAHA, tam jsem popravdě nechtěl. Všichni byli fajn, ale mě více seděla Plzeň, kde jsem i dost často trénoval. Bohužel to zasekl můj tehdejší trenér a pod určitým nátlakem jsem si řekl, že to prostě dělat nebudu. Takže byl se sportem konec a já se na sport tzv. vybodl asi na pět let! Prostě jsem se jen válel a nic nědělal.

Dobře, nebudeme se v tom pitvat...

Co tedy KOME, jak ho vidíš za současné situace?


Vidím ho jako takovou rodinu... Všichni se podporujeme, věříme si a jsme prostě dobrá skvadra sportovců! Primárně mě nejvíc naplňuje, jak si všichni pomáhají a nebo se podporují! Prostě mezi námi není rozdíl mezi tím nejlepším a nejhorším, každý je BOREC!
Další věcí je pozice KOME na sportovní úrovni! Tam máme neskutečný progres! Ať je to běžecká divize, kde se nám daří. Pak je to například i terénní triatlon, zde máme několik účastníků ME a MS XTERRA, plus nějaké ty umístění v rámci MČR. V neposlední řadě jsem pyšný na cyklistiku, tam se kluci snaží jak jen mohou a to co letos předvádí je fascinující, prostě radost to sledovat!
Ale abych odpověděl, vidím nás jako SILNÝ TÝM ve všech třech odvětví, které jsem uvedl! Pevně věřím, že do budoucích let se budeme neustále posouvat!

Je těžké vést KOME, kde za současné situace máte více jak 30 sportovců?

Ano, je! Pro mě až tak ne, já si vždy něco vymyslím a pak se snažím o realizaci. Nejvíc to odnáší manželka Barča. Ta je v podstatě naše páteř! Stará se o finance a účetní podklady, dále také o různé tabulky, dotace a miliardu drobných úkonů, který zajišťují chod, za to Barče moc děkuji. Bez ní bych to nedal. Já osobně řeším jen sponzory, dary, podporu pro realizaci závodů, marketing, reklamu a vše kde se dá mluvit, na psaní jsem levej...

Je těžké sehnat sponzory nebo finanční podporu?

Sakra je.... Těžký... V dnešní době nikoho moc nezajímá to, co není v TV, rádiu nebo v jiném médiu. Takže sehnat finance je takřka nemožné! Dalším aspektem jsou i děti, ty my nemáme, je na ně větší podpora z různých grantů...
Naštěstí se nám podařilo sehnat pár partnerů, kteří nám věří a vidí nás, jak stoupáme! Za to jim moc děkujeme! Zatím nám ještě neřekli NE nebo ČAU :) .

Co plánujete pro tento rok?

Hlavní sportovní událost klubu je ŠINDEL CUP , tam pomáhá hodně lidí z KOME ale i z ostatních oddílu a nebo pak dobrovolníci z řad rodin sportovců! Za to jim patří ohromné díky!
Další věcí je posun sportovců do vyšších soutěží jako jsou MČR, ME a MS...
Rozvoj podpory sportovců KOME, na tom aktuálně pracuji asi nejvíce a dávám do něj veškerý volný čas, je to hodně o jednání, ježdění a strategii.

A co do budoucna?

Záměr budoucích let je jednoduchý a přímý!
Všichni naši sportovci dostali možnost se kvalifikovat jako trenéři, rozhodčí a podobně. Takže chceme mít kvalifikované trenéry a rozhodčí pro ten daný segment sportu, který mají rádi.
Hlavní vize je ale dlouhodobější. Rádi bychom vytvořili sportovní středisko pro děti a mládež od věku 6-ti let s návazností na školu jak základní, tak střední a vytvořili tak tzv. AKADEMII SPORTU s primárním zaměřením na výchovu toho nejlepšího, co u nás můžeme mít! Nevím, za jak dlouho k tomuto bodu dojdeme, ale pevně věřím, že se to povede!

A co ty osobně, jaké máš sportovní plány pro letošní rok?

Moc jich není.. Za měsíc jedu závodit do Itálie na Bike HERO DOLOMITY, kde bych se rád umístil do 50 místa v hobíkách.
KRUŠNOMAN cross triathlon Most, tady to bude jen jako trénink.
ME XTERRA CZECH, ještě váhám a přemýšlím, jestli spíše nenajdu jiný závod, který mi dá víc.
HERO MILADATLON , závod na mé rodné půdě, zde mám vysoké ambice, chtěl bych závod dojet pod 7hodin, pokud udržím tréninkový proces.
12ti hodinovka MTB Sokolov, pokus o rekord trati.
A pak se uvidí.

V KOME funguješ jako trenér?

Tak jistě :D ... Snažím se lidem předávat to co umím. Trénuju tak, jak jsem byl trénován. Někomu to sedí a někomu ne, ale to tak bývá. Občas jsem vostrej a ukápne i slzna, nebo vidíš, že se to lidem moc nezamlouvá. Ale pokud chceš bejt dobrej, tak nikdy nemůžeš čekat jen srandu a pohodu, prstě výkonnostní sport není úplná lahoda.

Děláte sportovní kempy?

Ano, každoročně jezdíme do Chorvatska, kde jsme začali asi ve třech lidech, teď nás jezdí kolem patnácti. Na rok 2023 plánuji rozšíření téhle aktivity. Vše máme na našem eshopu. Například Chorvatsko je super, jde o zaměření nejen na triatlon, ale také na cyklistiku a běh.

Kubo, díky za rozhovor a teď jen krátce:

Jídlo: všechno od mé Barušky :) , pokud tam není moc zeleniny :D

Silnice / Les: rozhodně les

Hudba: poslechnu si vše krom popíku.. Miluju street punk, underground a techno

Taky díky, rád jsem odpověděl...



290 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page