top of page

BMW HERO Südtirol Dolomites 2022

Jak již název napovídá, naše zastoupení ve složení Jakub Merle, Petr Merle, Jaromír Kohout a Pavel Kvítek, se vydalo na světový pohár v maratonu horských kol do Italské části Dolomit.

V nádherném prostředí Val Gardeny (ITA) se odehrál již několikátý ročník tohoto závodu, který nabízí dvě distance.

Delší 86 km s převýšením 4500 m a kratší 60 km s převýšením 3200 m. To vše se odehrává na okruhu Sella Ronda

Naši sportovci se rozdělili mezi tyto dvě distance, Jakub a Pavel se postavili na start delší trati, Petr s Jardou pak na té kratší.


Čtvrtek 16.6.2022:

tento den byl ve znamení příjezdu na místo. Cesta trvá přibližně šest hodin a po výjezdu z mnichovského obchvatu Vám nabídne již klasický kýčovitý pohled na hory!

Na místo přijíždíme kolem 19 hodiny a jdeme se ubytovat. Pavel s Jančou Vorlíčkovou a Ďáblíkem (miminkem v bříšku) přijíždí zanedlouho po nás.

Místo ubytování - cca 4km od startu: https://mapy.cz/s/hujajozuve


Pátek 17.6.2022:

Předzávodní den, první svezení a rozjezd před závody. Vyzvednutí závodního balíčku v Val Gardeně s obědem a procházkou po Expo zóně. Člověk pozvolna nasává atmosféru před zítřejším startem. Naše skupina se rozděluje po registraci a zatím co Jarda s Petrem zkoumají první kilometry po startu směr Sëlva - https://mapy.cz/s/kolokakoma . Jakub s Pavlem se rozdělují a každý se rozjíždí dle vlastní potřeby.

Den je jasný a předpověď na sobotní závod slibuje krásné počasí s jasnou oblohou a minimálním větrem.


Sobota 18.7.2022 - závodní den!

Startovní čas pro Jakuba a Pavla je 8:35, startovní vlna v číslem 13. Petr s Jardou mají start necelých 10 minut po nich ve vlně s číslem 14....

Již při ranní rozcvičce kolem 6:30 cítím ve vzduchu teplo, je 16 stupňů a rosa skoro žádná, dnes bude horko... Po rozcvičce následuje společná snídané s hudbou Rockabilly, aby jsme se dostali do závodního laufu. Vtipkujeme, oblékáme a ladíme poslední přípravy. Kontrolujeme výsledky z loňského roku a předběžně počítáme čas našeho dojezdu do cíle.

Jakub s Pavlem mají cíl podobný, dokončit dlouho trasu pod osm hodin. Jarda s Petrem jedou pro zážitek!


Řadíme se s Pavlem ve startovní vlně a potkáváme první Čechy! Do startu zbývá asi 20minut a pak se bavíme a posléze i koncentrujeme na start. Poté následuje spanilá jízda dlouhá asi jeden kilometr přímo na místo startu. Lidé tleskají, hudba zní a celé město ze uzavřeno pouze pro cyklisty! Stojíme před startovní páskou.

Odpočet startéra: tre - due - uno - INIZIO!!!, silná hudební kulisa a jedeme. První půl kilometr je po asfaltu. Místí domorodci a turisti mohutně povzbuzují! Člověk má pocit jako by byl ten důležitý a nepřehlédnutelný prvek ve startovním poli, čítající více jak 5000 osob! Nádhera.

Po konci asfaltu již nastupujeme do terénu a hlídáme si s Pavlem čelo skupiny. Průběžně se pohybujeme na 4-5 pozici naší startovní vlny a 12-15 místě celkového pořadí dlouhé trasy.

Jak se kopec zvedá a přibývá čas, dojíždíme předchozí startovní vlnu!

Zde se Jakub zaplete do menší kolize a musí z kola slézt, to bohužel roztrhá dvojici s Pavlem. Pavel uhání dál a naše dvojička se má pouze na dohled.

Co čert nechtěl, Jakuba za nedlouho potká menší defekt a Jakub nabírá ztrátu na Pavla. Ztráta je 15 minut.


Po dokončení sjezdu do Corvara se Jakub sjíždí s dalším Čechem, Filipem Myškou a ten mu hlásí, že ztráta na Pavla může být kolem 10-15 minut. Jakub se snaží ztrátu mazat a dojet si Pavla. Nejde o soupeření ale o nastavení plánu, který je, dojet spolu!

Bohužel se Jakub dostane na minimální vzdálenost 5ti minut a více již nestihne.

Jakub i Pavel protrpí nespočet menších krizí, kdy musíte na trase řešit sklon kopce k 30ti% - zde opravdu nejde jet, pokud nemáte v nohou dynamit! Dále různé zácpy ve sjezdech, kdy slabší cyklisté mají strach a kolo tlačí, takže opravdu musíte zastavit a čekat. Dále různé patálie při výjezdech, kdy do vás někdo nechtěně strčí, jelikož to při technice výjezdu neustojí a vy jdete s kolem k zemi. Postě klasický maratonský zážitek.


Nakonec vše dobře dopadne a výsledky všech našich sportovců jsou úžasné!

Pavel Kvítek: 18. místo v kategorii / 28. místo celkově z 253 osob
Jakub Merle: 24. místo v kategorii / 43. místo celkově z 253 osob
Jaromír Kohout: 53. místo v kategorii / 172. místo celkově z 287 osob
Petr Merle: 90. místo v kategorii / 268. místo celkově z 287 osob.

Děkujeme za podporu našich sportovců a to především rodinám! Dále firmám: Kilpi, Inkospor a Cyklo Makoň!


Uvidíme, zda se za rok vrátíme na start tohoto závodu! Pokud ano, tak jistě pro lepší výsledky!


Jakub Merle

54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page