top of page

Anežka Ševčíková vstupuje do nové sezóny.

Anežka dosáhla v loňské sezóně velice krásných úspěchů. K tomu nadále studuje a věnuje se aktuálně i přípravě pro letošní sezónu.

Jak se jí daří skloubit náročné studium a trénink?

Více v rozhovoru s Anežkou!


Zdravím všechny čtenáře a fanoušky KOME klubu!

Jaké jsou cíle pro rok 2023?

Můj letošní hlavní cíl se nachází mimo sportovní oblast. Chci dokončit bakalářské studium molekulární biologie na Karlově univerzitě. Ve sportu mám také pár cílů. Ráda bych se zase výkonnostně posunula nejen na českém poháru v triatlonu, ale mám za lubem i nějaké 2 delší triatlony. Když mi to zdraví dovolí, chtěla bych si zlepšit osobáky na 10 km a půlmaraton.

V jaké fázi přípravy se aktuálně nacházíš?

Aktuálně jsem ve „zkouškovém režimu“. Trénuji trochu méně, protože mám hodně zkoušek ve škole. Mám chápavého trenéra (taky přírodovědce) a ten ví, jak je takové studium těžké. Jinak se jedná spíš o objemovou fázi. Také makám na lepší technice v bazéně.


Víme, že studuješ molekulární biologii a biochemii organismů a studium je rozhodně náročné.

Jak se ti daří skloubit školu a trénink?

Jak už jsem zmiňovala, mám teď během zkouškového období trochu upravené tréninky. Jinak mimo zkouškové stíhám 2-3 fáze denně. Trochu ale flákám chození na přednášky a také někdy riskuji a vyjedu během výuky na nějaké soustředění. Mimo praktická cvičení v různých laboratořích na přírodovědě nebývá povinná docházka. Bohužel nemám individuál ani žádné jiné studijní úlevy a svojí blbostí si někdy studium trochu komplikuji. Brzy snad dokončím bakalářské studium a budu se moci věnovat v dalším studiu tomu, co mě opravdu baví – fyziologii, kardiologii a vlivu pohybu na srdce.

Jak moc velký důraz kladeš na stravu?

Když jsem se věnovala jenom atletice, stravu jsem řešila až moc. Nedokázala jsem si představit, že si dám třeba čokoládu, bílé pečivo nebo alkohol. Nyní se snažím dát svému tělu to, co potřebuje. Díky svému studiu trochu lépe chápu, jak funguje lidské tělo. Zhřešíš nějakým jídlem, které úplně nezapadá do konceptu tréninku a stravy? Když jsem v plném tréninku a jezdím na dlouhé kolo, jsem ve velkém kalorickém deficitu a potřebuji doplnit velké množství energie. V tu chvíli klidně doplním energii zmrzlinou, čokoládou nebo něčím podobným. Vlastně nikdy se nebojím zhřešit něčím sladkým, jsem hrozně mlsná. Ale většinou jen v menší míře.


Určitě se najdou i dny, kdy se ti trénovat nechce, jak se motivuješ v takové dny?

Asi se budete divit, ale od operace kolene takové dny nejsou. Jsem vděčná, že můžu sportovat. Taky se v triatlonu člověk nikdy nenudí. Jinak se na nějaké hodně ranní tréninky snažím domlouvat s kamarády, které přece nemůžu zradit tím, že se mi nechce vstávat. Také mám jasně daný režim odměn a tělo už ví, že když třeba vymrzne na plavání venku, čeká ho za odměnu pára nebo sauna.

Pojďme zpět k tréninkům:

Jaký je tvůj oblíbený tréninkový motiv pro běh?

Mám ráda asi všechny běhy. Baví mě (dvou)kiláky na konci aerobní zóny, tempové běhy, kopce, ale i dlouhé pomalé klusy. Dokonce jsem si oblíbila i ranní výběhy nalačno. Jediné, co opravdu nemusím, je, když po mně trenér chce jít na dráze abecedu na překážkách.


A jaký motiv máš ráda u cyklistiky?

Baví mě opakované výjezdy dlouhých kopců. Jsem Krušnohorka. Jinak se ze mě stal trochu „coffee rider“ a užívám si dlouhé vyjížďky s kamarády na kafíčko.

Nakonec, jaký motiv pro plavecký trénink nemáš ráda?

Nerada plavu se šnorchlem. Protože se pak zapomínám při normálním plavání nadechovat. Také nemám ráda plavat opakované 400 m na dvacet pětce (25 m dlouhý bazén), nikdy se nedopočítám.

Chystáš se na nějaké závody mimo triatlon? Případně, jaký cíl pro letošek máš mimo triatlon?

Určitě ano. Chtěla bych zkusit nějaký běh do vrchu nebo v kopcích, silniční cyklistický závod a třeba nějaký ten dlouhý orienťák dvojic. Díky celkové fyzičce z triatlonu bych si chtěla posunout běžecké osobáky na silnici.

V novém roce se ti podařilo navázat spolupráci s CUBE STORE Karlovy Vary, což je super.

Co to pro tebe znamená a čím tě CUBE STORE Karlovy Vary podpoří v nové sezóně?

Je to pro mě skvělá motivace (a taky úleva pro mé dosud hlavní sponzory – rodiče). Cube je kvalitní německá značka kol a manželé Gaškovi jsou opravdu skvělí a vstřícní. Už vloni jsem u nich měla rychlý bezplatný servis, nyní mi poskytli i materiální výbavu a také finanční podporu. Jsem jim moc vděčná.


Vzkaz pro tvé fans? Nějaký citát, rada nebo smysluplná věta od srdíčka?

Mrzí mě, že teď nejsem tolik aktivní na svém instagramu nebo blogu, i když život není tolik o sociálních sítích. Ráda bych předala do světa daleko více rad i motivace k pohybu a zdravému životnímu stylu. Studentům přeji hodně štěstí u zkoušek a pevné nervy. Všem ostatním přeji hlavně hodně zdraví.
169 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page