top of page

BMW HERO Südtirol Dolomites 2022

Jak již název napovídá, naše zastoupení ve složení Jakub Merle, Petr Merle, Jaromír Kohout a Pavel Kvítek, se vydalo na světový pohár v maratonu horských kol do Italské části Dolomit.

V nádherném prostředí Val Gardeny (ITA) se odehrál již několikátý ročník tohoto závodu, který nabízí dvě distance.

Delší 86 km s převýšením 4500 m a kratší 60 km s převýšením 3200 m. To vše se odehrává na okruhu Sella Ronda

Naši sportovci se rozdělili mezi tyto dvě distance, Jakub a Pavel se postavili na start delší trati, Petr s Jardou pak na té kratší.


Čtvrtek 16.6.2022:

tento den byl ve znamení příjezdu na místo. Cesta trvá přibližně šest hodin a po výjezdu z mnichovského obchvatu Vám nabídne již klasický kýčovitý pohled na hory!

Na místo přijíždíme kolem 19 hodiny a jdeme se ubytovat. Pavel s Jančou Vorlíčkovou a Ďáblíkem (miminkem v bříšku) přijíždí zanedlouho po nás.

Místo ubytování - cca 4km od startu: https://mapy.cz/s/hujajozuve


Pátek 17.6.2022:

Předzávodní den, první svezení a rozjezd před závody. Vyzvednutí závodního balíčku v Val Gardeně s obědem a procházkou po Expo zóně. Člověk pozvolna nasává atmosféru před zítřejším startem. Naše skupina se rozděluje po registraci a zatím co Jarda s Petrem zkoumají první kilometry po startu směr Sëlva - https://mapy.cz/s/kolokakoma . Jakub s Pavlem se rozdělují a každý se rozjíždí dle vlastní potřeby.

Den je jasný a předpověď na sobotní závod slibuje krásné počasí s jasnou oblohou a minimálním větrem.


Sobota 18.7.2022 - závodní den!

Startovní čas pro Jakuba a Pavla je 8:35, startovní vlna v číslem 13. Petr s Jardou mají start necelých 10 minut po nich ve vlně s číslem 14....

Již při ranní rozcvičce kolem 6:30 cítím ve vzduchu teplo, je 16 stupňů a rosa skoro žádná, dnes bude horko... Po rozcvičce následuje společná snídané s hudbou Rockabilly, aby jsme se dostali do závodního laufu. Vtipkujeme, oblékáme a ladíme poslední přípravy. Kontrolujeme výsledky z loňského roku a předběžně počítáme čas našeho dojezdu do cíle.

Jakub s Pavlem mají cíl podobný, dokončit dlouho trasu pod osm hodin. Jarda s Petrem jedou pro zážitek!


Řadíme se s Pavlem ve startovní vlně a potkáváme první Čechy! Do startu zbývá asi 20minut a pak se bavíme a posléze i koncentrujeme na start. Poté následuje spanilá jízda dlouhá asi jeden kilometr přímo na místo startu. Lidé tleskají, hudba zní a celé město ze uzavřeno pouze pro cyklisty! Stojíme před startovní páskou.

Odpočet startéra: tre - due - uno - INIZIO!!!, silná hudební kulisa a jedeme. První půl kilometr je po asfaltu. Místí domorodci a turisti mohutně povzbuzují! Člověk má pocit jako by byl ten důležitý a nepřehlédnutelný prvek ve startovním poli, čítající více jak 5000 osob! Nádhera.

Po konci asfaltu již nastupujeme do terénu a hlídáme si s Pavlem čelo skupiny. Průběžně se pohybujeme na 4-5 pozici naší startovní vlny a 12-15 místě celkového pořadí dlouhé trasy.

Jak se kopec zvedá a přibývá čas, dojíždíme předchozí startovní vlnu!

Zde se Jakub zaplete do menší kolize a musí z kola slézt, to bohužel roztrhá dvojici s Pavlem. Pavel uhání dál a naše dvojička se má pouze na dohled.

Co čert nechtěl, Jakuba za nedlouho potká menší defekt a Jakub nabírá ztrátu na Pavla. Ztráta je 15 minut.


Po dokončení sjezdu do Corvara se Jakub sjíždí s dalším Čechem, Filipem Myškou a ten mu hlásí, že ztráta na Pavla může být kolem 10-15 minut. Jakub se snaží ztrátu mazat a dojet si Pavla. Nejde o soupeření ale o nastavení plánu, který je, dojet spolu!

Bohužel se Jakub dostane na minimální vzdálenost 5ti minut a více již nestihne.

Jakub i Pavel protrpí nespočet menších krizí, kdy musíte na trase řešit sklon kopce k 30ti% - zde opravdu nejde jet, pokud nemáte v nohou dynamit! Dále různé zácpy ve sjezdech, kdy slabší cyklisté mají strach a kolo tlačí, takže opravdu musíte zastavit a čekat. Dále různé patálie při výjezdech, kdy do vás někdo nechtěně strčí, jelikož to při technice výjezdu neustojí a vy jdete s kolem k zemi. Postě klasický maratonský zážitek.


Nakonec vše dobře dopadne a výsledky všech našich sportovců jsou úžasné!

Pavel Kvítek: 18. místo v kategorii / 28. místo celkově z 253 osob
Jakub Merle: 24. místo v kategorii / 43. místo celkově z 253 osob
Jaromír Kohout: 53. místo v kategorii / 172. místo celkově z 287 osob
Petr Merle: 90. místo v kategorii / 268. místo celkově z 287 osob.

Děkujeme za podporu našich sportovců a to především rodinám! Dále firmám: Kilpi, Inkospor a Cyklo Makoň!


Uvidíme, zda se za rok vrátíme na start tohoto závodu! Pokud ano, tak jistě pro lepší výsledky!


Jakub Merle

54 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

ČP Konopiště - report od Danči Vetešníkové

Jak se říká, pachatel se vrací na místo činu. V mém případě to byl Triatlon Konopiště. V roce 2022 to dopadlo tak, že jsem na cyklistické části zakufrovala, takže výsledek nic moc. Letos jsme to nepod

bottom of page